hotel in kissamos holidays in chania mavros molos kissamos elena beach hotel

Ένα μοναδικό μέρος
για μοναδικές καλοκαιρινές διακοπές

Η περιοχή

Το ξενοδοχείο μας βρίσκεται στην Κίσσαμο. Το Καστέλι Κισσάμου είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Κισσάμου, 36 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Χανίων. Έχει περίπου 5.000 μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την αλιεία και τον τουρισμό.

Μια μοναδική τοποθεσία στην Κρήτη

Το Καστέλι Κισσάμου είναι γνωστό για την όμορφη παραλία του και τον υπέροχο κόλπο της Κισσάμου. Ο κόλπος της Κισσάμου είναι ο μεγαλύτερος κόλπος της Κρήτης και σχηματίζεται από τη χερσόνησο των Ροδόπου στα ανατολικά και τη χερσόνησο της Γραμβούσας στα δυτικά, που αποτελούν παράδεισο για τους λάτρεις της φύσης, καθώς έχουν μείνει ανέγγιχτοι από τον τουρισμό κατά τη διάρκεια του τις τελευταίες δεκαετίες, και είναι μέρη όπου έχει διατηρηθεί η φυσική χλωρίδα και πανίδα της Κρήτης.

Η Κίσσαμος είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της Κρήτης

Στο Καστέλι Κισσάμου θα βρείτε το δυτικότερο λιμάνι της Κρήτης και το μεγαλύτερο της περιοχής. Από εδώ πραγματοποιούνται καθημερινές εκδρομές στη νησίδα Γραμβούσα, στην παραλία του Μπάλου και σε άλλα σημεία της περιοχής. Από αυτό το λιμάνι υπάρχουν και δρομολόγια προς την Πελοπόννησο και τα πανέμορφα Κύθηρα.

Εκτός από το εμπορικό λιμάνι, το Καστέλι Κισσάμου διαθέτει και ψαρολίμανο, στο δυτικό άκρο της πόλης, το οποίο είναι πολύ κοντά στο Elena Beach Hotel. Στο Καστέλι Κισσάμου θα βρείτε όλα αυτά που κάνουν τις διακοπές ευχάριστες και άνετες: παραδοσιακές ταβέρνες και ψαροταβέρνες, καφετέριες, μπαρ, σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ, καταστήματα κάθε είδους, φαρμακεία, τράπεζες, ζαχαροπλαστεία. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα βιολογικά αγροτικά προϊόντα του Καστελλίου Κισάμου, που είναι γνωστά στην περιοχή.

Αρχαία ιστορία

Το Καστέλι Κισσάμου ή Κίσσαμος, καθώς είναι χτισμένο σε μια περιοχή με μεγάλη στρατηγική σημασία ανά τους αιώνες, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και από ιστορικής πλευράς. Η περιοχή κατοικούνταν από τα αρχαία Μινωικά χρόνια, και ήταν σε μεγάλη ακμή και για πολλούς αιώνες μετά, τόσο κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής περιόδου, όσο και κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας.

Από τη Ρωμαϊκή περίοδο έχουν μείνει σήμερα τα όμορφα Ρωμαϊκά Λουτρά του Καστελλίου Κισσάμου. Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της κωμόπολης αυτής είναι τόσο μεγάλο, που έχει δημιουργηθεί ειδικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κισσάμου, το οποίο και σας συνιστούμε να επισκεφθείτε. Επίσης, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε και το ονομαστό Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο ιδρύθηκε το 1905 και στο οποίο λειτουργεί εργαστήριο υφαντουργίας.

Από όλους τους πολιτισμούς, όμως, που ιστορικά πέρασαν από την περιοχή, αυτοί που άφησαν τα πιο έντονα σημάδια ήταν οι Ενετοί. Αυτοί ήταν που έχτισαν στην κωμόπολη ένα μεγάλο κάστρο, τα ψηλά τείχη του οποίου περιέφραζαν όλο τον οικισμό εκείνα τα χρόνια. Από αυτό το κάστρο, το “καστέλο” όπως ονομαζόταν στα Ενετικά, προέκυψε και η πρώτη λέξη από το όνομα της κωμόπολης: Καστέλι Κισσάμου. Σήμερα, σε διάφορα σημεία της κωμόπολης, μπορείτε να βρείτε διάσπαρτα πολλά απομεινάρια από τις Ενετικές Οχυρώσεις στον Κίσσαμο, που χρονολογούνται από την εποχή της Ενετικής ακμής (16ος αιώνας).

Κορυφαία αξιοθέατα
της περιοχής Κισσάμου

Παραλία Γραμβούσα και Μπάλος

Το νησάκι της Γραμβούσας και η υπέροχη παραλία του Μπάλου

Από τις εκδρομές με καραβάκι που μπορείτε να κάνετε από το λιμάνι του Καστελίου Κισσάμου, αναμφισβήτητα η πιο ενδιαφέρουσα είναι αυτή προς το νησάκι της Γραμβούσας και τη μοναδική παραλία του Μπάλου.

Το νησάκι της Γραμβούσας βρίσκεται δίπλα ακριβώς στην άκρη της ομώνυμης χερσονήσου της Γραμβούσας. Η θέα από το μικρό αυτό νησάκι στις εσχατιές της Κρήτης είναι απλά συγκλονιστική.

Στο νησάκι της Γραμβούσας υπάρχουν τα ερείπια ενός από τα πιο καλά οχυρωμένα κάστρα των Ενετών στην Κρήτη. Το κάστρο, που χτίστηκε τον 16ο αιώνα, ήταν ένα από τα λιγοστά μέρη του νησιού που έμειναν σε Ενετικά χέρια ύστερα από την κατάληψη της Κρήτης από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Η ξεχωριστή παραλία του Μπάλου βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χερσονήσου της Γραμβούσας, κυριολεκτικά απέναντι από το νησάκι της Γραμβούσας προς τα νοτιοανατολικά. Η παραλία του Μπάλου είναι στην πραγματικότητα μια μοναδική τροπική λιμνοθάλασσα και παραλία στη βορειοδυτική Κρήτη.

Η λιμνοθάλασσα και η παραλία του Μπάλου έχουν λευκή και ροζ άμμο, από τα άπειρα κοχύλια της περιοχής. Τα νερά στη λιμνοθάλασσα είναι ζεστά και γαλήνια. Ακόμη και όταν βγαίνετε πιο έξω από τη λιμνοθάλασσα, στην παραλία του Μπάλου, η θάλασσα είναι πάντοτε ήρεμη, καθώς το αντικριστό νησάκι της Γραμβούσας προστατεύει τον όρμο του Μπάλου από τους ανέμους.

Η λιμνοθάλασσα και η παραλία του Μπάλου αποτελούν στην πραγματικότητα ένα πολύπλοκο οικοσύστημα, μοναδικό στη Μεσόγειο. Κάτι που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι δεν υπάρχουν δέντρα στην περιοχή, οπότε θα πρέπει να φέρετε τα κατάλληλα ρούχα, νερό και αντηλιακό μαζί σας, για να προστατευτείτε από τον ήλιο.

Η εκδρομή στο εξαιρετικό νησάκι της Γραμβούσας και στη μοναδική παραλία του Μπάλου είναι για πολλούς επισκέπτες μια εμπειρία ζωής. Αν σας αρέσουν οι δυνατές συγκινήσεις και η εξερεύνηση κατά τις διακοπές σας, μια εκδρομή στη Γραμβούσα και τον Μπάλο θα είναι απόλυτα ικανοποιητική και θα σας φέρει σε επαφή με μια άλλη, λιγότερο γνωστή πλευρά της Κρήτης, την οποία λίγοι μόνο μπορούν να βιώσουν.

Φαλάσαρνα

Φαλάσαρνα: Ίσως η ωραιότερη παραλία της βορειοδυτικής Κρήτης και ένα μέρος με ιστορικό ενδιαφέρον

Στα Φαλάσαρνα θα βρείτε την κατά πολλούς ωραιότερη παραλία της βορειοδυτικής Κρήτης και μια από τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα.

Τα Φαλάσαρνα βρίσκονται σχεδόν ακριβώς στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού, και απέχουν περίπου 10 χιλιόμετρα από το Καστέλι Κισσάμου και το ξενοδοχείο Elena Beach.

Η πανέμορφη παραλία στα Φαλάσαρνα διαθέτει μια πλατιά λωρίδα από κάτασπρη, ψιλή άμμο, καθώς και πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά. Όλη η μεγάλη σε μήκος παραλία πλαισιώνεται από εντυπωσιακά ψηλά βουνά. Το τοπίο της περιοχής είναι πραγματικά εκπληκτικό.

Ουσιαστικά η παραλία στα Φαλάσαρνα δεν είναι μία, αλλά τρεις. Η πρώτη παραλία, στα νότια, λέγεται Παχιά Άμμος και είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Η δεύτερη παραλία αποτελεί φυσική προέκταση της πρώτης προς το βορρά. Αυτή είναι η κύρια παραλία των Φαλασάρνων, και εδώ θα βρείτε επίσης και ένα μίνι μάρκετ, καθώς και ένα παραθαλάσσιο καφέ-μπαρ που σερβίρει και ελαφριά γεύματα. Και αυτή η παραλία διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Η τρίτη παραλία στα Φαλάσαρνα, και η πιο βόρεια, βρίσκεται μετά το βραχώδες τμήμα της ακτογραμμής, δίπλα στο τέρμα του ασφαλτοστρωμένου δρόμου που πηγαίνει κατά μήκος της παραλίας. Αν και είναι η παραλία με την δυσκολότερη πρόσβαση, είναι παράλληλα και η πιο γραφική. Δίπλα στην παραλία θα βρείτε μια πολύ καλή ταβέρνα και ένα όμορφο καφέ-μπαρ, με υπέροχη θέα προς τον κόλπο της Φαλάσαρνας.

Καθώς η παραλία στα Φαλάσαρνα έχει δυτικό προσανατολισμό, συνιστούμε, αν μπορείτε, να μείνετε εκεί μέχρι το ηλιοβασίλεμα. Το ηλιοβασίλεμα της Φαλάσαρνας, με τον ήλιο να βυθίζεται στα όμορφα νερά της Κρήτης, και τον ουρανό να φωτίζεται από το έντονο πορτοκαλί-μωβ χρώμα του ηλιοβασιλέματος, αποτελεί ένα αξιοθέατο από μόνο του.

Όσον αφορά τη θάλασσα στα Φαλάσαρνα, είναι πραγματικά υπέροχη. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και δροσερά, ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ενώ και το βάθος της θάλασσας είναι ιδανικό τόσο για τους έμπειρους κολυμβητές, όσο και για τα παιδιά.

Κάτι που θα πρέπει να προσέχετε, παρόλα αυτά, στα Φαλάσαρνα, είναι να αποφεύγετε να κολυμπάτε όταν πνέουν ισχυροί δυτικοί άνεμοι. Καθώς η παραλία βλέπει προς τα δυτικά, όταν φυσούν δυνατοί δυτικοί άνεμοι, η θάλασσα βγάζει κύματα, τα οποία κάνουν το κολύμπι δύσκολο, ακόμη και επικίνδυνο σε περίπτωση μεγάλης θαλασσοταραχής. Φροντίστε πάντοτε να παρατηρείτε το χρώμα της σημαίας που σηκώνει ο ναυαγοσώστης της παραλίας: αν η σημαία είναι κόκκινη, μην μπείτε για να κολυμπήσετε.

Τα Φαλάσαρνα, εκτός από μια από τις ομορφότερες παραλίες της Κρήτης, αποτελούν και μια σημαντική ιστορική τοποθεσία. Τα αρχαία Φαλάσαρνα αποτελούσαν σημαντική πόλη κατά τη Μινωïκή εποχή. Ήταν το ένα από τα δύο λιμάνια της Πολυρρήνιας, της πιο ισχυρής πόλης-κράτους της περιοχής (το άλλο λιμάνι της Πολυρρήνιας ήταν ο Κίσαμος, στην τοποθεσία του σημερινού Καστελίου Κισσάμου). Tα Φαλάσαρνα έγιναν τόσο σημαντική πόλη, που σε κάποια στιγμή της ιστορίας τους κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την “μητέρα” πόλη-κράτος της Πολυρρήνιας, με αποτέλεσμα μια παρατεταμένη εμπόλεμη κατάσταση ανάμεσα στις δύο πόλεις.

Τα Φαλάσαρνα υπήρξαν μια από τις πλουσιότερες πόλεις στην αρχαία Μινωïκή Κρήτη, χάρη κυρίως στο μεγάλο, απάνεμο λιμάνι τους, το οποίο τα κατέστησε ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά και εμπορικά κέντρα της Κρήτης.

Η πόλη άκμασε για αρκετούς αιώνες, όμως τελικά καταστράφηκε από τους Ρωμαίους. Ο λόγος ήταν ότι, εκτός από μεγάλος ναυτιλιακός κόμβος της περιοχής, τα αρχαία Φαλάσαρνα αποτελούσαν και ορμητήριο για τους πειρατές της εποχής, πολλοί από τους οποίους ήταν και κάτοικοι της πόλης.

Μετά την καταστροφή των αρχαίων Φαλασάρνων, οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν και το εντυπωσιακό λιμάνι της πόλης. Ένα παράξενο γεγονός είναι το ότι σήμερα τα απομεινάρια του μεγάλου αρχαίου λιμανιού βρίσκονται σε μια υπερυψωμένη τοποθεσία σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από τη θάλασσα. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ένας μεγάλος σεισμός που έγινε στην περιοχή κατά τον 4ο μ.Χ. αιώνα, ο οποίος ανύψωσε τη δυτική ακτή της Κρήτης και τα Φαλάσαρνα κατά 8 μέτρα περίπου.

Πολυρρήνια

Πολυρρήνια: Mια από τις πιο ισχυρές πόλεις-κράτη της Μινωικής Κρήτης

Η αρχαία Πολυρρήνια ήταν στην Μινωική Κρήτη και για πολλούς αιώνες μια από τις πιο ισχυρές πόλεις-κράτη της Κρήτης, η οποία φημιζόταν για το αξιόμαχο του στρατού της. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι η Πολυρρήνια ήταν για την αρχαία Κρήτη ότι ήταν η Σπάρτη για την αρχαία ηπειρωτική Ελλάδα.

Η Πολυρρήνια απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Καστέλι Κισσάμου και το ξενοδοχείο Elena Beach. Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε κατά την αρχαϊκή περίοδο από τους Αχαιούς, και ήταν χτισμένη σε μεγάλο υψόμετρο στην κορυφή ενός λόφου. Η θέση της πόλης προσφέρει εξαιρετική θέα στη γύρω περιοχή, κάτι που την περίοδο εκείνη ήταν πολύ σημαντικό για αμυντικούς λόγους.

Η αρχαία πόλη της Πολυρρήνιας είχε κατά πολλούς ιστορικούς τα πιο ισχυρά οχυρωματικά έργα της Κρήτης κατά την εποχή της. Σήμερα μπορείτε να δείτε το σωζόμενο τμήμα αυτής της ιστορικής οχύρωσης.

Παρόλο που σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, η κύρια δραστηριότητα των κατοίκων της Πολυρρήνιας ήταν αρχικά η κτηνοτροφία, στο πέρασμα των αιώνων οι κάτοικοί της πόλης-κράτους έγιναν πολύ γνωστοί για τις αρετές τους ως πολεμιστές. Επιθετικοί και πολεμοχαρείς, οι κάτοικοι της Πολυρρήνιας αποτελούσαν μια διαρκή απειλή για όλες τις πόλεις-κράτη και τους οικισμούς της Δυτικής Κρήτης.

Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της αρχαίας Πολυρρήνιας είναι ότι, καθώς οι κάτοικοί της ήταν εκτός από ικανοί πολεμιστές, και πολύ καλοί έμποροι, η Πολυρρήνια αποτελεί μια από τις πρώτες ιστορικά καταγεγραμμένες πόλεις της αρχαιότητας, η οποία ασχολούταν συστηματικά με την κατασκευή και το εμπόριο όπλων. Χάρη στην ασχολία αυτή, η Πολυρρήνια έγινε πολύ πλούσια κατά την αρχαιότητα, και έκοβε το δικό της νόμισμα, κάτι που μόνο οι πλουσιότερες πόλεις-κράτη της εποχής μπορούσαν να κάνουν.

Μια πολύ γνωστή ιστορία ανάμεσα στους ιστορικούς της Κρήτης είναι η ταραγμένη σχέση ανάμεσα στην Πολυρρήνια και την αρχαία Κυδωνία, η οποία βρισκόταν κοντά στη σημερινή πόλη των Χανίων. Καθώς η πρώτη ήταν η πιο ισχυρή στρατιωτικά πόλη της Δυτικής Κρήτης και η δεύτερη η πιο ισχυρή οικονομικά και πολιτικά, υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ τους. Πολλές φορές στην αρχαιότητα η Πολυρρήνια και η Κυδωνία βρέθηκαν αντιμέτωπες σε μάχη, με κύριες αιτίες ή αφορμές τη διεκδίκηση εδαφών, τους φυσικούς πόρους και την αύξηση της σφαίρας επιρροής τους.

Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, η Πολυρρήνια έκανε μια ριψοκίνδυνη αλλά έξυπνη στρατηγικά κίνηση με το να συνάψει συμμαχία με τους Ρωμαίους κατακτητές, κάτι που για πρώτη φορά ιστορικά της έδωσε το πολιτικό προβάδισμα απέναντι στον αιώνιο αντίπαλό της, την Κυδωνία. Η πόλη συνέχισε να ακμάζει και κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, ενώ παράλληλα εκείνη την εποχή άκμασαν και τα δύο λιμάνια της Πολυρρήνιας, ο Κίσσαμος και τα Φαλάσαρνα. Σιγά-σιγά, οι κάτοικοι της Πολυρρήνιας άρχισαν να μετακινούνται από την πόλη προς το λιμάνι του Κισσάμου, ο οποίος τελικά έγινε το μεγαλύτερο οικιστικό κέντρο της περιοχής. Η Πολυρρήνια συνέχισε να κατοικείται, από ολοένα και μικρότερο πληθυσμό, μέχρι και τα Βυζαντινά χρόνια, οπότε και εγκαταλείφθηκε και από τους τελευταίους κατοίκους της.

Αυτό που τελικά έμεινε από την Πολυρρήνια, την πανίσχυρη αυτή πόλη της αρχαιότητας, ήταν η εντυπωσιακή της οχύρωση, η οποία αργότερα επισκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε για αιώνες από τους Ενετούς, και η οποία είναι σήμερα ορατή σε πολλά σημεία της ιστορικής αυτής τοποθεσίας. Το σημερινό χωριό της Πολυρρήνιας, το οποίο έχει χτιστεί δίπλα στην τοποθεσία της ομώνυμης ιστορικής αρχαίας πόλης, οφείλει σε μεγάλο βαθμό την ύπαρξή του στην αρχαία Πολυρρήνια: πολλά απομεινάρια από την αρχαία πόλη χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη για το χτίσιμο των σπιτιών και των κτιρίων του χωριού.

Ελαφονήσι και Μονή Χρυσοσκαλίτισσας

Ελαφονήσι και Μονή Χρυσοσκαλίτισσας: Μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας και ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Ορθοδοξίας στην Κρήτη, σε μια μαγευτική τοποθεσία.

Το Ελαφονήσι είναι μια πραγματικά μοναδική τροπική παραλία, η οποία όμως δεν βρίσκεται σε κάποιο τροπικό νησί, αλλά στην Κρήτη. Όλη η περιοχή του Ελαφονησίου προστατεύεται από Ελληνικές και διεθνείς περιβαλλοντικές συνθήκες, ως μέρος μοναδικής βιοποικιλότητας.

Το Ελαφονήσι βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Κρήτης. Η παραλία του Ελαφονησίου διαθέτει ρηχά, πεντακάθαρα νερά, και χαρακτηριστική λευκή-ροζ άμμο. Το έντονο αυτό ροζ χρώμα της άμμου προέρχεται από τα άφθονα κοχύλια της περιοχής.

Απέναντι από την παραλία, και σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων, βρίσκεται το μικρό νησάκι Ελαφονήσι. Για να φτάσετε στο νησάκι, δεν είναι απαραίτητο να κολυμπήσετε, γιατί η θάλασσα ανάμεσα στην παραλία και το νησάκι σχηματίζει μία ρηχή λιμνοθάλασσα, με βάθος λιγότερο από ένα μέτρο. Περπατώντας μέσα στη λιμνοθάλασσα του Ελαφονησίου, θα συνειδητοποιήσετε, όπως χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής κάθε χρόνο, ότι βιώνετε μια από τις πιο καταπληκτικές δημιουργίες της φύσης στη Μεσόγειο Θάλασσα!

Λίγα χιλιόμετρα βορειότερα του Ελαφονησίου, θα βρείτε την υπέροχη Μονή Χρυσοσκαλίτισσας. Η Μονή Χρυσοσκαλίτισσας αποτελεί μια από τις μονές – ορόσημα της Ορθοδοξίας στην Κρήτης.

Το όνομα “Χρυσοσκαλίτισσα” προήλθε από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν οι μοναχές της μονής έκρυψαν τα χρυσά κειμήλια του μοναστηριού κάτω από ένα σκαλοπάτι της μεγάλης σκάλας στην είσοδο, για να τα προστατέψουν από τη λεηλασία.

Εκτός από την ξεχωριστή αρχιτεκτονική και την επιβλητική θέα, στη Μονή Χρυσοσκαλίτισσας θα θαυμάσετε και την θρυλική εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου, η οποία λέγεται ότι έχει γίνει πριν από 1.000 χρόνια. Θα δείτε αυτήν τη ξεχωριστή εικόνα στη μικρή εκκλησία του μοναστηριού, το οποίο μοιάζει να έχει μείνει ξεχασμένο στο διάβα των αιώνων…

Θέλετε να ζήσετε την εμπειρία;

Αν θέλετε να κάνετε ξέγνοιαστες διακοπές στην περιοχή των Χανίων, είτε ως οικογένεια, είτε ως ζευγάρι ή ακόμα και ως καλή παρέα, εμείς στο Elena Beach σας περιμένουμε να σας δείξουμε την ιδιαίτερη ομορφιά της Δυτικής Κρήτης και τη μαγεία. της παραδοσιακής φιλοξενίας. Είναι η ίδια μαγεία που απολαμβάνουν πλήρως οι αυξανόμενοι επισκέπτες μας κάθε χρόνο.