wrong file format
Καστέλι Κισσάμου
Χανιά, Κρήτη
Tηλ.: 28220 23300-4
Φαξ: 28220 23304
Κιν.: 6974 422929
T.K.: 73400
Email:

Αξιοθέατα περιοχής


Φαλάσαρνα


Φαλάσαρνα: Ίσως η ωραιότερη παραλία της βορειοδυτικής Κρήτης και ένα μέρος με ιστορικό ενδιαφέρον

Στα Φαλάσαρνα θα βρείτε την κατά πολλούς ωραιότερη παραλία της βορειοδυτικής Κρήτης και μια από τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα.

Τα Φαλάσαρνα βρίσκονται σχεδόν ακριβώς στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού, και απέχουν περίπου 10 χιλιόμετρα από το Καστέλι Κισσάμου και το ξενοδοχείο Elena Beach.

Η πανέμορφη παραλία στα Φαλάσαρνα διαθέτει μια πλατιά λωρίδα από κάτασπρη, ψιλή άμμο, καθώς και πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά. Όλη η μεγάλη σε μήκος παραλία πλαισιώνεται από εντυπωσιακά ψηλά βουνά. Το τοπίο της περιοχής είναι πραγματικά εκπληκτικό.

Ουσιαστικά η παραλία στα Φαλάσαρνα δεν είναι μία, αλλά τρεις. Η πρώτη παραλία, στα νότια, λέγεται Παχιά Άμμος και είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Η δεύτερη παραλία αποτελεί φυσική προέκταση της πρώτης προς το βορρά. Αυτή είναι η κύρια παραλία των Φαλασάρνων, και εδώ θα βρείτε επίσης και ένα μίνι μάρκετ, καθώς και ένα παραθαλάσσιο καφέ-μπαρ που σερβίρει και ελαφριά γεύματα. Και αυτή η παραλία διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Η τρίτη παραλία στα Φαλάσαρνα, και η πιο βόρεια, βρίσκεται μετά το βραχώδες τμήμα της ακτογραμμής, δίπλα στο τέρμα του ασφαλτοστρωμένου δρόμου που πηγαίνει κατά μήκος της παραλίας. Αν και είναι η παραλία με την δυσκολότερη πρόσβαση, είναι παράλληλα και η πιο γραφική. Δίπλα στην παραλία θα βρείτε μια πολύ καλή ταβέρνα και ένα όμορφο καφέ-μπαρ, με υπέροχη θέα προς τον κόλπο της Φαλάσαρνας.

Καθώς η παραλία στα Φαλάσαρνα έχει δυτικό προσανατολισμό, συνιστούμε, αν μπορείτε, να μείνετε εκεί μέχρι το ηλιοβασίλεμα. Το ηλιοβασίλεμα της Φαλάσαρνας, με τον ήλιο να βυθίζεται στα όμορφα νερά της Κρήτης, και τον ουρανό να φωτίζεται από το έντονο πορτοκαλί-μωβ χρώμα του ηλιοβασιλέματος, αποτελεί ένα αξιοθέατο από μόνο του.

Όσον αφορά τη θάλασσα στα Φαλάσαρνα, είναι πραγματικά υπέροχη. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και δροσερά, ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ενώ και το βάθος της θάλασσας είναι ιδανικό τόσο για τους έμπειρους κολυμβητές, όσο και για τα παιδιά.

Κάτι που θα πρέπει να προσέχετε, παρόλα αυτά, στα Φαλάσαρνα, είναι να αποφεύγετε να κολυμπάτε όταν πνέουν ισχυροί δυτικοί άνεμοι. Καθώς η παραλία βλέπει προς τα δυτικά, όταν φυσούν δυνατοί δυτικοί άνεμοι, η θάλασσα βγάζει κύματα, τα οποία κάνουν το κολύμπι δύσκολο, ακόμη και επικίνδυνο σε περίπτωση μεγάλης θαλασσοταραχής. Φροντίστε πάντοτε να παρατηρείτε το χρώμα της σημαίας που σηκώνει ο ναυαγοσώστης της παραλίας: αν η σημαία είναι κόκκινη, μην μπείτε για να κολυμπήσετε.

Τα Φαλάσαρνα, εκτός από μια από τις ομορφότερες παραλίες της Κρήτης, αποτελούν και μια σημαντική ιστορική τοποθεσία. Τα αρχαία Φαλάσαρνα αποτελούσαν σημαντική πόλη κατά τη Μινωïκή εποχή. Ήταν το ένα από τα δύο λιμάνια της Πολυρρήνιας, της πιο ισχυρής πόλης-κράτους της περιοχής (το άλλο λιμάνι της Πολυρρήνιας ήταν ο Κίσαμος, στην τοποθεσία του σημερινού Καστελίου Κισσάμου). Tα Φαλάσαρνα έγιναν τόσο σημαντική πόλη, που σε κάποια στιγμή της ιστορίας τους κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την “μητέρα” πόλη-κράτος της Πολυρρήνιας, με αποτέλεσμα μια παρατεταμένη εμπόλεμη κατάσταση ανάμεσα στις δύο πόλεις.

Τα Φαλάσαρνα υπήρξαν μια από τις πλουσιότερες πόλεις στην αρχαία Μινωïκή Κρήτη, χάρη κυρίως στο μεγάλο, απάνεμο λιμάνι τους, το οποίο τα κατέστησε ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά και εμπορικά κέντρα της Κρήτης.

Η πόλη άκμασε για αρκετούς αιώνες, όμως τελικά καταστράφηκε από τους Ρωμαίους. Ο λόγος ήταν ότι, εκτός από μεγάλος ναυτιλιακός κόμβος της περιοχής, τα αρχαία Φαλάσαρνα αποτελούσαν και ορμητήριο για τους πειρατές της εποχής, πολλοί από τους οποίους ήταν και κάτοικοι της πόλης.

Μετά την καταστροφή των αρχαίων Φαλασάρνων, οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν και το εντυπωσιακό λιμάνι της πόλης. Ένα παράξενο γεγονός είναι το ότι σήμερα τα απομεινάρια του μεγάλου αρχαίου λιμανιού βρίσκονται σε μια υπερυψωμένη τοποθεσία σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από τη θάλασσα. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ένας μεγάλος σεισμός που έγινε στην περιοχή κατά τον 4ο μ.Χ. αιώνα, ο οποίος ανύψωσε τη δυτική ακτή της Κρήτης και τα Φαλάσαρνα κατά 8 μέτρα περίπου.

Elena Beach Hotel © 2015
Ισολογισμός 2014
Created by LimeCreative